2021 Yılının
En Çok Okunan Kİtapları

Yeni yılın ikinci ayı biterken, siz kaç kitap okumaya fırsat bulabildiniz?
2021 Yılının <br>En Çok Okunan Kİtapları

KİTAPLAR

Açıklanan verilere göre; 2021 yılında Türkiye, kitap okuma oranına göre, 180 ülke arasından 140. sırada bulunuyor. Türkiye’de okuyucular %65 oranında aşk romanlarını tercih ederken, bunu %24 ile siyasetle ilgili kitaplar ve ardından %13’lük bir oranla düşünce-felsefe kitapları takip ediyor.


kitap

Edebiyat dünyasında öne çıkan romanlar, genellikle okurların da gözdesi haline geliyor. 2021 yılında yayınladıklarında ses getiren ve okurları heyecanlandıran kitapların başında Ahmet Ümit'in “Kayıp Tanrılar Ülkesi”, Orhan Pamuk'un “Veba Geceleri”, Zülfü Livaneli'nin “Balıkçı ve Oğlu” romanları, edebi türler arasında ilk sıralarda bulunuyor. Diğer taraftan tarihçi ve yazar İlber Ortaylı'nın “Yakın Tarihin Gerçekleri”, psikolog ve geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Doğan Cüceloğlu'nun yazdığı “Var Mısın?” kişisel gelişim kitabı da listede kendine yer bulan, 2021 yılının en çok okunan kitapları arasında.


kitap okuyan adam

2021’de En Çok Okunan 10 Kitap:


1- Veba Geceleri: Orhan Pamuk’un üzerinde beş yıl boyunca çalıştığı Veba Geceleri; 1901 yılında, 3. Veba Pandemisi döneminde, Osmanlı’nın 29. vilayeti Minger Adası'nda geçiyor. Hem sürükleyici bir siyaset ve aşk romanı olan hem de Pamuk’un salgın, karantina, devlet ve birey konularını bir masal havasıyla tartıştığı bu tarihi roman, konusuyla yaşadığımız günlere de ışık tutuyor.


Veba Geceleri

2- Kayıp Tanrılar Ülkesi: Ahmet Ümit’in, polisiyeyi arkeoloji ve mitolojiyle harmanlayan usta işi bir romanı olan Kayıp Tanrılar Ülkesi, 2021 yılında en çok okunan kitaplar arasında ikinci sırada bulunuyor. Kayıp Tanrılar Ülkesi; Zeus Altarı ve Pergamon Tapınağı’nın gölgesinde, mitlere günümüzde yeniden hayat verirken, suçun çağlar ve kültürler boyu değişmeyen doğasını yüzümüze çarpıyor.


3- Var Mısın?: Doğan Cüceloğlu, yalnızca psikoloji kariyeriyle değil, insan hayatına dokunan ve insana dair her hikâyeden olumlu anlamlar çıkartabilen kişiliğiyle bu coğrafyanın en önemli ilim insanlarından biriydi. Hayatını kaybetmesinden çok kısa bir süre önce yayımlanan kitabında, seksen yılı aşkın ömrünün bir birikimi olarak, herkesin merak ettiği sorulara en samimi cevaplarını sunuyor.


“Hayatın anlamı nedir?”, “İnsan kendini nasıl geliştirir?”, “Umutsuzluk nasıl aşılır?”, “Özümüzü nasıl ortaya çıkartırız?”, “Çevremiz bizi nasıl etkiler?” gibi sorulara cevap arayan Cüceloğlu, herkes gibi mücadele ediyor, keşfediyor, hayata değer katıyor ve son olarak “Zorluklarla başa çıkmaya, içindeki gücü keşfetmeye var mısın?” diye soruyor.


4- Yakın Tarihin Gerçekleri: Osmanlı’nın çöküş nedenlerini, milliyetçilik akımlarını, Trablusgarp Harbi’ni, Balkan Harbi’ni, Birinci Dünya Savaşı’nı, küllerinden doğan bir cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal Atatürk ile arkadaşlarını, Türk siyasal hayatında demokrasiye geçiş çabalarını ve 1965 yılına doğru giden gelişmeleri, Orta Doğu'nun tarihini, krallıkların yükselişini ve çöküşünü, baskıcı liderler ve oğullarını Türk tarihçiliğinin kılavuz ismi İlber Ortaylı’nın derin analizleriyle soluk soluğa okumak için benzersiz bir davet…


Yakın Tarihin Gerçekleri, 19 ve 20. yüzyıla dair tartışılan, gündemden düşmeyen konulara dair İlber Ortaylı'nın görüşlerini merak edenler için mutlaka okunması gereken bir kitap.


Kitaplık

5- Altıncı Koğuş: Altıncı Koğuş, Russkaya Mysl dergisinin 1892 Kasım sayısında yayınlandığında büyük ilgi görmüştü. Hatta Rus politikacı Vladimir Lenin'in de yapıtı okuduktan sonra dehşete kapıldığı, "Kendimi Altıncı Koğuş'a kapatılmış gibi hissettim." dediği söyleniyor. Bu roman, Türkiye’de en çok okunanlar listesinde kendine 5. sıradan yer buluyor.


6- Körlük: Körlük, beklenmedik bir felaket yaşayan bir toplumun nasıl çöktüğünün, nasıl bencilleştiğinin ve değer yargılarını nasıl yitirdiğinin hikâyesini anlatıyor. Konusunun ürkütücülüğüne rağmen olağanüstü bir şiirsellikle anlatılmış bu unutulmaz roman, usta yazar José Saramago’nun en etkileyici yapıtlarından biri olarak kabul ediliyor.


1995 yılında kaleme alınan Körlük, gördüğü ilgi karşısında beyaz perdeye de uyarlandı. Filmin gişeye girmesi ise kitabın yayın tarihinden tam 13 yıl sonra yani 2008 yılında gerçekleşti. 336 sayfalık bu roman Türkiye’de 2021 yılında en çok okunan kitaplar arasında 6. sırada bulunuyor.


7- Balıkçı ve Oğlu: Zülfü Livaneli’nin, uzun bir aradan sonra yazdığı ve heyecanla beklenen yeni romanı Balıkçı ve Oğlu, ustalıkla seçilen tasvirlerle okurun zihninde capcanlı bir anlatı oluşturuyor. Livaneli, bu kez Ege balıkçılarının ve göçmenlerin kaderine eğilirken, Ege’nin tarihine, balık çiftliklerine ve rant amacıyla dağlara, kıyılara yönelenlerin yarattığı ekolojik yıkıma dair birçok şey söylüyor.


2021’in Mayıs ayında yayımlanan 140 sayfalık bu kitap, aynı yılın en çok okunanlar listesinde 7. sıradan kendine yer buldu.


8- Ben Kirke: NPR, Washington Post, Buzzfeed, People, Time, Amazon, Entertainment Weekly, Bustle ve Newsweek’e göre yılın en iyi kitabı olan Ben Kirke’de; Odysseus, İkaros, Minotauros, Prometheus ve Zeus gibi mitolojik karakterlerin binlerce yıldır anlatılagelen hikâyesi farklı bir bakış açısıyla sunuluyor. Madeline Miller, Olymposlu tanrıların dünyasını antik yazar Homeros’un destansılığında aktarmayı başarıyor.


9- Cesur Yeni Dünya: İngiliz yazar Aldous Huxley’nin 1932 yılında yayımlanan Cesur Yeni Dünya adlı eseri, distopya edebiyatının dünyadaki en güçlü örnekleri arasında yer alıyor. Hiciv türünde yayımladığı eserler ile döneminin en dikkat çekici yazarlarından olan Huxley, Cesur Yeni Dünya’da eleştirel bakış açısını hayal gücü ve kara mizah ile harmanlıyor. Böylece yazar, eserinde geleceğin modern toplumuna ağır bir insanlık dersi veriyor. 272 sayfalık bu kitap, Türkiye’de 2021 yılının en çok okunanları arasında 9. sırada bulunuyor.


10- Empedokles’in Dostları: Romanlarıyla olduğu kadar deneme kitaplarıyla da ilgi çeken Maalouf, Empedokles’in Dostları’nda bu kez geleceğe yönelik bir kurguyla dönüş yapıyor.


Teknolojik gelişmelerin dünyayı nükleer felaketin eşiğine sürüklediği bir distopyayı anlatan bu kitapta; kendilerine Empedokles’in Dostları diyen, son derece gelişmiş bir teknolojiye ve tıp bilgisine sahip bir grup gizemli insan bu karmaşaya son vermek için bir araya geliyor. Okuyucuları maceranın içine sürüklerken aynı zamanda günümüz gelişmelerine başka bir açıdan bakmayı sağlayan bir eser.


2021 yılının Şubat ayında yayımlanan 216 sayfalık kitap, Platon’un dünyasından çıkıp bizi Empedokles’in Dostları’yla tanışmaya davet ediyor.


Bu kitapları okumanızı tavsiye ediyor, şimdiden keyifli okumalar diliyoruz.