BİLGİNİN EN KEYİFLİ YOLU: BELGESELLER

BİLGİNİN EN KEYİFLİ YOLU: BELGESELLER

Belgesel izlemek bir tutkudur. Bilgi almanın en keyifli ve etkileyici yollarından biri olan belgesellere, günümüz teknolojisinde çevrimiçi platformlar aracılığıyla kolayca ulaşılabiliyor. Gezegenler, doğal yaşam, hayvanlar, çevre, tüketim, insanlığın geçmişi, tarih, evren, bilim, sanat, etnografik ve daha birçok kategoride belgesel, izleyicilerin hayatını renklendiriyor.
İzleyenlere yeni bir bakış açısı kazandıracak, insanların hayatlarına etkileyici bir dokunuş katacak canlıları ve evreni konu alan belgeselleri derledik.


LIFE IN THE UNDERGROWTH


Çoğu insanın örümcekler, böcekler ve benzeri omurgasız hayvanlardan hoşlanmadığı bir gerçek. Dünyaca ünlü biyolog, doğa tarihçisi ve yazar David Attenborough yapımı olan belgesel, tüm omurgasız hayvanlara bambaşka bir pencereden bakmayı sağlıyor. Çekimi uzun yıllar süren ve olağanüstü bir emekle hazırlanan belgesel, korkulan küçük canlıların sevimli yönünü yansıtıyor ve algıları yeniden oluşturuyor.


UFACIK CANLILAR


Bu dünyada bizden daha küçük, hatta görünmeyecek kadar ufak olan canlıları hiç düşündünüz mü? O canlılar için her şey bir dev boyutundayken, nasıl hayatta kalıyorlar? İzleyenlerin; ufacık canlıların hayatta kalma mücadelesine şahit olacağı, evrenin ne kadar da büyük olduğunun farkına varacağı, küçük hayvanların hayatına empati kurarak yaklaşacağı, son derece etkileyici bir belgesel: Ufacık Canlılar.


PLANET EARTH I-II


PLANET EARTH I-IIPLANET EARTH I-II


Planet Earth, yapımı tam tamına 5 yıl süren ve 4 Emmy ödülü kazanan bir belgesel serisi… Kazandığı ödüller ve içerdiği çarpıcı bilgiler sebebiyle çoğu insan tarafından duyulan bu belgesel, 11 bölümden oluşuyor. Çöller, mağaralar, ormanlar, dağlar, kutuplar… Gezegendeki tüm oluşumları detaylandırarak anlatan seriyi, yukarıda bahsettiğimiz ünlü doğa bilimci David Attenborough seslendiriyor.
11 bölüm sonra seri bitiyor mu? Elbette hayır. Bu belgesel serisinin devamı da var: Planet Earth II. İlk seriden farklı olarak şehirleri de anlatan bu belgesel, 2 tane Emmy ödülü kazanmış.


THE 11TH HOUR


‘’Daha az tüketerek daha uzun bir yaşam sürmek’’ misyonlu bir belgesel olan The 11th Hour’un başrolünde herkesin tanıdığı Oscar ödüllü oyuncu Leonardo Di Caprio var.
İnsanlığın küresel ısınmaya sebep olması ve kendi yaşam alanına zarar vermesini konu alan belgeselde, endüstri, bilim ve tıp gibi alanların yaşama sağladığı faydayı ve tehdidi ortaya koruyor.
Belgesel, yok olan tür sayısında ulaşılan rekor sayılarla birlikte susuzluk, açlık, sel, aşırı yağış, kasırga ve asit yağmuru gibi olayların tehlikeli seviyeye ulaşmasına, insanlığın ekosistemde yarattığı etki ve dünyanın kaderini nasıl değiştirebileceğine ışık tutuyor. Stephen Hawking ve 50’yi aşkın bilim adamı da belgeselde gezegenin önemli sorunları hakkında tartışıyor.


PACIFICUM: OKYANUSA DÖNÜŞ


PACIFICUM: OKYANUSA DÖNÜŞPACIFICUM: OKYANUSA DÖNÜŞPACIFICUM: OKYANUSA DÖNÜŞ

Pacificum: Okyanusa Dönüş, bu zamana kadar okyanuslar hakkında yapılmış en kapsamlı belgesellerden biri… Alanında uzman 4 bilim insanının bir araya gelerek, Peru’nun sahil şeridini incelemesiyle başlayan belgeselde; kara, hava ve deniz hayatı çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriliyor. Okyanusların, dünya yaşamı için önemini vurgulayan belgesel; izleyenlere hem seyir zevki hem de şaşırtıcı bilgiler sunuyor.


EVRENİN UCUNA YOLCULUK


İlk olarak 2008 yılında yayınlanan Evrenin Ucuna Yolculuk, en iyi uzay belgeselleri arasında yerini almış durumda. Adeta fantastik bir film tadı veren belgeselde, evrenin gizemli noktaları açığa çıkarılıyor.
Ünlü Amerikalı Aktör Alec Baldwin’in anlatımıyla gerçekleşen belgeselde, evrenin sınırlarını araştıran bilim insanlarını ve Dünya ile evren arasındaki boyutun simüle bir uzay aracıyla keşfini işliyor.
Atmosfer dışı bir tabakadan dünyamızın görüntülendiği ve derinlemesine evren ve gök cisimlerinin anlatıldığı bu yapım, belgesel dünyasında oldukça ses getirmiş.


YEDİ DÜNYA, BİR GEZEGEN


Yedi Dünya, Bir Gezegen belgeseli, her kıtayı anlatan 7 bölümden oluşuyor. Gezegenin mutlaka korunması gerektiği mesajını içeren bu belgeselin çekimleri, çok zorlu koşullarda gerçekleştirilmiş. Çekimi tam 41 ülkede yapılmış olan belgeselde, her kıtadaki vahşi doğal yaşam yakından kadraja alınmış; her kıtanın gerçek karakteri sergilenmiş ve oradaki yaşamın nasıl şekillendirdiği ortaya konulmuş.


HUMAN


HUMANHUMANHUMAN

Dünyaca ünlü Fransız fotoğrafçı, film yönetmeni ve ekolojist olan Yann Arthus-Bertrand’ın çektiği Human belgeseli, 7’den 70’e herkesin izlemesi ve ders çıkarması gerekiyor. Her milletten, her yaştan ve her yaşam koşulundan insanları konuk alan belgesel, insanları empati kurmaya ve insanlığı düşünmeye sevk ediyor.
3 yılda tamamlanan bu belgeselde farklı ülke, dil, din ve kültürlerden yaklaşık 2000 kişiyle, hayatlarında en çok önem verdikleri şeylere dair derin söyleşiler yapılmış. Sevgi, aile, şiddet, yoksulluk ve sosyal adalet gibi konulara değinen hikâyeler, dünyadaki yaşam mücadelesini etkileyici bir şekilde gözler önüne seriyor.


BİR YUDUM İNSAN


Nebil Özgentürk’ün hazırlayıp sunduğu Bir Yudum İnsan adlı belgesel serisi, farklı mesleklerden pek çok ünlü ismin yaşam öykülerine yer veriyor. Erkin Koray, Sadri Alışık, Cem Karaca, Filiz Akın, Ara Güler, Tarık Akan, Can Yücel, Orhan Pamuk, Nazım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Yaşar Kemal gibi isimlerin hikayelerine yer verilen belgesel serisinde, insanların hiç bilinmeyen yönlerine ışık tutuluyor.
İzleyenleri bambaşka dönemlere götüren ve nostalji rüzgarları estiren belgesel serisi; farklı hikayeleri içerisinde barındırıyor.


AY’IN GÖLGESİNDE


AY’IN GÖLGESİNDEAY’IN GÖLGESİNDEAY’IN GÖLGESİNDE

2007 yılında gösterime giren Ay’ın Gölgesinde, 1968-1972 seneleri arasında keşiflere katılan NASA astronotlarının yaşam öykülerini kendi yorumları ile anlattıkları bir belgesel… Ayrıca Apollo-11 uzay aracı ile uzaya fırlatılış hikayesini ve Ay’da ilk yürüyüş konularını da işleyen belgesel, Sundance Film Festivali’nde seyirci özel ödülüne layık görülmüş.

Bu belgeselde Buzz Aldrin, Michael Collins, Jim Lowell gibi Apollo uzay uçuşlarında görev almış pilotlar da yer almış. Oldukça çarpıcı bilgiler ve görüntülere sahip belgesel, izleyenleri heyecanlandırmaya devam ediyor.



MISIR’IN KAYIP HAZİNELERİNİN PEŞİNDE



Mısır’daki antik hazinelerin ve çeşitli keşiflerin peşine düşen bir grup arkeoloğun keşif çalışmalarını ve araştırmalarını konu alan mini belgesel serisinde, Tutankhamun’un hazinelerinden tutun da Kleopatra’nın kayıp mezarına kadar birçok konuya ışık tutuluyor.

Dünyanın dört bir yanından gelen uzmanlar, en zengin antik arkeoloji kaynaklardan birinde sürükleyici, aksiyon dolu bir keşfe çıkıyor. Yakıcı sıcak ve zorlu doğa koşulları altında hayatlarının en büyük keşfini yapmak için çalışan ekipler, daha önce hiç görülmemiş alanlara giriyor; yenilikçi teknolojilere ve iç seslerine güvenerek eski çağların sırlarını ortaya çıkarmaya çalışıyor. Ekip, Mısır'ın efsanevi kraliçesi Cleaopatra'nın mezarının izini sürüyor, 4000 yıllık bir mumyayı inceliyor ve daha birçok bilinmezi ortaya çıkarıyor.


BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

SANAT HAREKETLE BULUŞUYOR: OP ART

SANAT HAREKETLE BULUŞUYOR: OP ART

Sanatçılar yüzyıllardır algının doğası, optik etkiler ve yanılsamalar ile ilgilendi. 1960'larda teknoloji, fizik, psikoloji ve geometriden beslenen bir hareket kendini gösterdi. Bu hareket bir sanat akımına dönüştü ve Op art ortaya çıktı.
MÜZİĞİN ROMANTİK HALİ: PLAKLAR

MÜZİĞİN ROMANTİK HALİ: PLAKLAR

Amerikalı Müzisyen Jack White, plaklar hakkında şu sözleri ifade ediyor: “Plakla ilgili en mühim deneyim onu satın aldıktan sonra ne yaptığınızla ilgilidir. Romantizm o noktada başlar. Plağın kokusu, hele ilk açtığınızdaki koku… Bunları fark etmeden plak sahibi olmak söz ettiğim romantizmi kaybetmektir.”
YUNAN MİTOLOJİSİ VE DOĞA TANRIÇASI ARTEMİS EFSANESİ

YUNAN MİTOLOJİSİ VE DOĞA TANRIÇASI ARTEMİS EFSANESİ

Yaşamın başından beri insanların, yaşadığı çevreyi ve tanık olduğu doğa olaylarını açıklamak için bir araç olarak kullanılan mitler, hayatı anlamlandırmak için de büyük bir öneme sahip…